maanantai 1. huhtikuuta 2013

Ulkoilijoista pahimmat

Helsinkiläinen talvikunnossapito (eli sen puute) aiheuttaa henkisiä ja fyysisiä yhteentörmäyksiä kapeilla poluilla.

Juoksijat
Juoksija lähestyy notkean hiipivällä ja hiljaisella askeleella ja yllättää viattoman Sauvakävelijän/Koirankusettajan/koiran, jolloin viaton Sauvakävelijä/Koirankusettaja/koira peljästyy tai saattaa jopa provosoitua hyökkäämään. Tai no, koirahan on tietysti vain leikkisä. Sauvakävelijä/Koirankusettaja sen sijaan ei ole. Koirankusettajalla on onneksi keskustelupalstoja, joilla Koirankusettaja voi avautua ajattelemattoman Juoksijan toiminnasta. "Se JUOKSI ohi!!! Eikö voi muka hidastaa kävelyksi ohittaessaan koiran??? Osa koirista voi olla puolustushaluisia tai saalisviettisiä!!"  

Sauvakävelijät
Sauvakävelijä ei väistä. Koskaan. Ketään. Mitä paremmin Sauvakävelijä on varustautunut siperialaisen arktisiin oloihin ja mitä kapeampi polku on, sitä varmemmin Sauvakävelijä kävelee keskellä polkua ja olettaa, että Juoksija/Pyöräilijä/Koirankusettaja väistää hankeen.

Koirankusettajat
Koirankusettajakaan ei väistä. Yleensä. Jos etenemisvauhti on alle 4 km/h, Koirankusettaja ei väistä, vaan taapertaa varmasti keskellä polkua. Mitä pahempi rähjä Koirankusettajalla on hihnan päässä, sitä pahempi rähjä on myös itse Koirankusettaja. 

Hiihtäjät
Hiihto on laji, joka herättää suuria tunteita suomalaisissa. Juoksijaa/Koirankusettajaa/Sauvakävelijää risoo, kun suosikkireitti vedetään laduksi. Hiihtäjää risoo, kun Juoksija/Koirankusettaja/Sauvakävelijä polkee ladun pilalle. Hiihtäjissä on kaksi alatyyppiä: Sunnuntaihiihtäjät (joista puoliammattimainen Koirankusettaja menee kävellen ohi) ja Olympiahiihtäjät (jotka liikkuvat suunnilleen valonnopeudella aerodynaamisissa asuissa). Sunnuntaihiihtäjä harmistuu helposti Koirankusettajan, koiran tai Juoksijan takia. Olympiahiihtäjä taas joko nauttii reipastahtisen liikunnan aiheuttamasta endorfiinipöllystä tai ohittaa niin monia muita ulkoilijoita, että Olympiahiihtäjää väistävä Koirankusettaja on hymyn ja kiitoksen arvoinen, vaikka polkeekin latua koko ajan pilalle.

Pyöräilijät
TALVIPYÖRÄILIJÄT. Pyöräilijän äänetön lähestyminen pelästyttää ja/tai provosoi Sauvakävelijää/Juoksijaa/Koirankusettajaa/koiraa. Toisaalta myös kellon soittaminen pelästyttää ja provosoi vähintään yhtä voimakkaasti. Kellon soittaminen saa muut ulkoilijat säntäilemään hallitsemattomasti. Helsinkiläisillä, hoitamattomilla ulkoilureiteillä (=poluilla) pyöräilevä Pyöräilijä on sissi, jolle kuka tahansa normaali ihminen antaa tilaa. Sauvakävelijä ja Koirankusettaja eivät kuitenkaan väistä, jolloin Pyöräilijää voi hieman risoa. Jos on joskus kohdannut Sauvakävelijän tai Koirankusettajan ollessaan itse Talvipyöräilijä, ymmärtää Pyöräilijän kokeman maailmoja räjäyttävän vitutuksen.

Onneksi kohta on kevät! Sen jälkeen, kun talvella muodostuneen polun ympärille kasautuneet ulostemassat (Koirankusettaja katsoo, että jos tiellä ei ole talvikunnossapitoa, se ei ole "hoidettu alue", jolloin siltä ei tarvitse kerätä koirankakkaa) ovat valuneet ojiin, tiet ovat taas vähintään kolme metriä leveät, jolloin yhteentörmäyksiä ei satu ihan samalla tiheydellä.

Ei kommentteja: